Weightpull
Weightpull är en liten hundsport med gamla anor. Det är en prestationssport som ställer krav på både hund och förare. I Sverige anordnas tävlingar av Den Svenska Weightpullklubben, SWBA, som har nära 200 medlemmar. Alla raser och blandraser får vara med och träna och tävla.
Vad är weightpull?
Weightpull förkortas WP och är en ganska ny sport i Sverige. WP kommer ursprungligen från USA och redan på 1800-talet slog guldgrävarna i Alaska vad om vem som hade den starkaste draghunden. I några av sina böcker berättar den dåtida författaren Jack London om detta.
Dagens Weightpull i Sverige skiljer sig mycket från den i USA idag. Här i Sverige är Weightpull hårt reglerat och man tillåter inte att hundar hetsas med bollar t ex. Reglerna skyddar hundarna så att de inte kan tvingas till att dra, utan genomför uppgiften på ett lugnt och metodiskt vis. WP går ut på att hunden ska dra en vagn lastad med vikter 4,8 meter på kommando. Momentet i sig är simpelt, men träningen är desto mer komplicerad och tidskrävande. Det är ett styrkeprov både vad gäller muskulär och mental styrka och för att få en framgångsrik weightpullhund måste man ingjuta ett självförtroende av stål i den. Alla hundar får och kan vara med. På en tävling kan man få se allt från Kinesisk Nakenhund till Grand Danois.
Tävling
En typisk tävlingsdag börjar man med att väga in hunden för att se vilken viktklass man ska tävla i. Vikten antecknas och föraren får fylla i ett avtal där man med sin underskrift intygar att man ska uppföra sig sportsligt både mot andra och sin egen hund, att hunden är frisk och att man inte använder sig av doping. Dopingbrott straffas med avstängning på livstid. Efter invägningen går man vidare till veterinärbesiktningen. Veterinären lyssnar på hjärta och lungor, undersöker tassar och mun och känner igenom hela hunden. Sist görs ett böjprov för att upptäcka eventuella dolda hältor. Ingen hund som på något sätt mår dåligt ska behöva vara med och veterinären äger därför rättigheten att neka en hund att starta. Veterinären är med under hela tävlingen och övervakar dragen och kan när som helst begära att få kontrollera en hund igen och även avbryta hundens medverkan om skada skulle uppstå. Detta har hittills aldrig hänt.
Medan man väntar på sin tur att dra uppehåller man sig tillsammans med sina medtävlande i Holding Area, HA. En funktionär, pitbossen, ropar upp ekipagen så att alla drar på rätt vikt och i rätt turordning. Man får själv välja vilka vikter man vill dra på och det är förenat med mycket taktik när man väljer sina drag i förhållande till vad ens hund klarar av och vad motståndarna drar. Hundar som gör utfall mot andra hundar i HA utesluts ur tävlingen vid andra förseelsen.
När man blir uppropad går man med hunden fram och ställer sig framför vagnen. Hunden kopplas på och föraren tar ögonkontakt med domaren som står vid sidan av banan. På domarens anvisning förflyttar sig föraren till andra sidan mållinjen. Hunden måste stå, sitta eller ligga kvar tills föraren ger kommando och då startar klockan. Hunden har 60 sekunder på sig att dra vagnen de 4,8 meterna. När vagnen passerar mållinjen säger domaren ”pull” och då får man lov att ta i hunden och klappa om den. Man får inte ha godis eller leksaker varken på banan eller i HA. Vatten serveras i HA av funktionär och man tar med sin egen skål. En vinnare i varje viktklass utses och vinner gör den hund som slutfört det tyngsta draget i förhållande till sin egen vikt. På så vis är det rättvist och den hund som väger minst i sin viktklass har samma förutsättningar som de andra. Den Svenska Weightpullklubben arrangerar ungefär sex tävlingar om året runt om i Sverige.
Träning och utrustning
SWBA har många lokalklubbar dit man kan vända sig om man vill börja träna och träffa likasinnade. För att kunna börja träna behöver hunden ha en speciell weightpullsele som är specialsydd efter den specifika hunden. Det är viktigt att selen passar, annars kan hunden skada sig. Det är inte lämpligt att träna drag med för unga hundar. För att få tävla ska hunden ha fyllt 18 månader, men man bör inte börja med ansträngande tyngder förrän hunden är färdigväxt.
Weightpullträning är allsidig träning. Hunden måste vara lydig och motiverad att samarbeta med sin förare. Den ska kunna lyssna och vara intresserad av sin förare trots att det är andra hundar nära. Hunden ska tycka att träningen är rolig hela tiden, det hänger ihop med självförtroendet som är helt avgörande för om hunden blir en WP-stjärna eller inte. Den övriga träningen är den fysiska. Man måste träna både kondition och styrka. Cykling, simning och att springa i skogen är bra sätt att öka syretillförseln till musklerna och att öva balans och koordination. Det sistnämnda stärker de många små musklerna i kroppen och förebygger skador.
För att öka muskelmassan och få ut mer av en vanlig koppelpromenad kan man låta hunden dra kättingar efter sig. Även låga vikter ger resultat och hunden ska inte behöva ta i för mycket. Ibland låter man hunden dra tyngre kättingar men då bara en meter eller två. Den typen av träning ger explosiva muskler som kan få en tung vagn i rullning. När man tränar explosivitet måste man vara uppmärksam på hunden. Den måste alltid lyckas eftersom både självförtroendet och förtroendet för föraren sjunker kraftigt varje gång föraren begär för mycket av sin hund. Målet för den här träningen ska alltid vara en fokuserad, förväntansfull och glad hund som utan tvekan drar på första kommandot.
Uppvärmning, nedvarvning och stretching
När man tränar själva tävlingsmomentet med vagn är det om möjligt ännu viktigare att hunden går därifrån med nya positiva minnesbilder. Att träna weightpull kräver självinsikt, tålamod och vilja av föraren. En stor och mycket viktig del av den fysiska träningen är uppvärmning, nedvarvning och stretching. Dessa tre är heliga ord för en weightpullhund. De förebygger många skador och stelhet och möjliggör en lång WP-karriär. Träna sunt: inte för mycket eller för hårt, och smart: kräv aldrig för mycket av hunden. Kom ihåg att oavsett om man vinner eller förlorar så är hunden ens bästa vän.
Litteraturtips:
Fysträning för hund Holmgren, Rosén, Söderström Lundberg
Hundmassage & stretching: låt tassarna vila Anna Holmgren
Länkar:
Den Svenska Weightpullklubben, SWBA:
www.swba.net
Weightpullforum:
www.swba.net/forums/index.php
Artikeln är skriven av Niki Vasiliadis