Överviktiga hundar

Överviktiga hundar är ett stort problem både i Sverige samt i övriga delar av västvärlden. Man räknar med att minst 20 % av våra svenska hundar väger för mycket. I USA och England är 25 – 40 % av hundarna överviktiga.

Överviktiga hundar Precis som hos oss människor är denna övervikt till stor del en följd av vår välfärd. Vi har råd att unna oss själva och våra hundar att ”leva gott”. Men istället gör vi dem en björntjänst eftersom vi faktiskt ökar risken för att de ska få diverse sjukdomar samt förkortar deras livslängd. Vad kan man då göra för att förhindra att ens hund blir överviktig? Först och främst ska man se till att den får rätt mängd mat och ta för vana att aldrig överdosera med torrfodret. Visserligen finns det torrfoder av väldigt olika hög kvalitet men det är större chans att din hund får i sig en rätt sammansatt kost om du ger den torrfoder som är anpassat för din hunds storlek eller rent av ras än om du försöker att göra en hemmablandning själv. Det är väldigt svårt att få rätt balans på vitaminer, mineraler osv, men vill du ändå försöka bör du sätta dig in i ämnet ordentligt genom att läsa böcker samt prata med din hunds uppfödare eller någon annan som är kunnig i ämnet. Får din hund fel balans i sin kost kan den drabbas av diverse sjukdomar och får den för mycket mat lagras överskottet som fett. Andra tips är att inte ge hunden matrester, till exempel fettranden på kotletten, eller hundgodis då detta ofta innehåller en hög sockerhalt. Göm istället hundens torrfoder och låt den ”arbeta för brödfödan”!

Överviktiga hundar Förutom rätt sorts mat i lagom mängd behöver din hund motion. Och på ActiveDog.se hittar du ju många tips på hur du kan aktivera din hund. Jämför hälsan på friluftsmänniskor mot de som föredrar soffhörnet framför TV:n eller datorn. Så det är bara att sätta igång! Är din hund redan överviktig? Då gäller det att gå försiktigt fram för att få ner den i normalvikt igen. Att banta en hund är inte lätt. Det finns speciella dietfoder på marknaden till din hjälp. Öka också din hunds motion successivt, även här gäller det att gå varligt fram så att hunden inte blir skadad på något sätt. Är din hund mycket överviktig bör du kontakta en veterinär som kan råda dig hur du ska gå tillväga.

Överviktiga hundar
Copyright © ActiveDog.se 2008 - 2023 AU Active Innehar F-skattsedel annikaulstrup [at] hotmail.com Cookies Webbutveckling av
Canvio Webbyrå i Stockholm