Hundutställning
För inte så längesedan var hundutställningar mest för uppfödare skulle få sina avelsdjur bedömda och premierade. Idag är hundutställningar en hundsport för gemene man och på de otaliga hundutställningar som arrangeras över hela landet kan man se alla slags människor. Från småbarnsfamiljen som tar utställningen som en utflykt till riktigt inbitna hundutställarna som lägger ner hela sin själ i att varenda ett av hundens hårstrå ska ligga i exakt rätt vinkel. Det är förstås kul om ens hund får bra kritik men det viktigaste är inte att vinna utan att ha kul och träffa människor med samma intresse. För hur det än går för ens hund på hundutställningen är den förstås världens finaste för den som äger den.
Träna valpen
Det är klokt att vänja hunden att stå på ett bord eller på golvet samt gå alternativt springa, (beroende på ras och storlek) redan från det att den är valp. Det är också bra att anmäla den till en valp- eller inofficiell utställning för att träna. När du anmält din hund får du information med bland annat en nummerlapp hemskickat till dig. Detta nummer finns med i en utställningskatalog där din hund och dennes medtävlare finns med. Numret visar när det är din tur att visa din hund i ringen.
Bedömningen
I ringen står domaren och ger skriftlig kritik till samtliga hundar. Det som bedöms är bland annat tillgänglighet, rörelser och hur rastypisk din hund är. Beroende på vilken kvalité som domaren tycker att din hund håller delar hon eller han ut band i olika kulörer där de bästa får rött band det vill säga en etta. De som inte håller måttet får gå ut ur ringen medan de bästa hundarna tävlar mot varandra i de olika klasser som finns. Domaren delar ut hederspriser, certifikat (som man behöver tre av för att bli utställningschampion), certifikatkvalité samt CACIB (internationellt cert) om det är en internationell utställning. Den hund som är allra bäst blir Bäst i rasen och finns det flera raser (vilket oftast är fallet) på utställningen blir den som är finast i gruppen Bäst i gruppen och den som är av allra bästa kvalité blir Best in show. För de som föder upp valpar är utställningarna mycket viktiga eftersom de hjälper dem att få fram avelsdjur som är så rastypiska som möjligt.
Träffa goda vänner
Men som sagt var för oss dödliga är utställningarna förutom att få en domares åsikt om ens hund exteriör en kul händelse. Ofta blir man god vän med andra hundägare som man möter på de olika platser som utställningarna hålls. I väntan på eller efter bedömningarna kan man äta sin medhavda matsäck, låta hundarna leka med varandra och prata hund. Inte minst kan man diskutera vad man tyckte om domarens sätt att döma!
Utställningskondition
Vill man fortsätta med denna typ av hundsport måste man hålla sin hund i god kondition (vilket man bör göra även om man inte tänker ställa ut den) så att den inte blir tjock likaså måste pälsen vara i utställningskondition. Hur mycket arbete du måste lägga ner på detta beror förstås på vilken hundras du har. Läs mer om hur du anmäler till dig till utställningar, var de finns, utställningsregler, med mera på Svenska Kennelklubbens hemsida där du även kan läsa om vilka utställningar som din rasklubb anordnar. Utställningar ger inte din hund så mycket fysiskt motion men tröttar ut den desto mer psykiskt.
Vilka hundraser passar: Alla renrasiga.
Litteratur: Tidningen Hundsport skriver regelbundet om hundutställningar.