Valpar och motion

Alla vuxna hundar behöver motion, men inte valpar. De mår mycket bättre av att miljötränas, dessutom tröttar detta mycket mer än ordinär motion. Det är lätt att bli för ivrig då det kommer en valp i huset speciellt om man redan har en vuxen hund som ska få sin dagliga dos av motion. Men då är det bättre att bära valpen, beroende på vilken storlek den har förstås, eller passa på att träna den på att vara ensam kortare stunder.

Valpar behöver inte motion

Valpar Med en valp i huset blir man gärna överambitiös och man vill kanske att ens lilla hund ska få vara med om så mycket som möjligt redan från början. Och så långt är ju allt bra men det finns så mycket annat som en liten valp behöver, motion kommer den att behöva under hela sitt liv efter könsmognaden.
Valpar

Könsmognad

Hundar blir könsmogna beroende på storlek, små raser långt innan de större raserna. Men i snitt blir hundar könsmogna vid cirka ett års ålder. Tänk på att mycket stora raser bör vara två år innan man motionerar dem hårt med till exempel cykling och vissa typer av jakt. Detta beroende på att hundens skelett inte är riktigt utvecklat och hårt.Miljöträning

Ta därför tillfället i akt att istället träna din valp i socialisering. Låt den träffa olika typer av hundar som du vet går bra ihop med valpar. På detta sätt tränar sig valpen att se hur diverse hundar av olika raser använder sitt kroppsspråk. Passa även på att miljöträna valpen så att den känner sig säker i olika miljöer som vuxen. Promenera i skogen, gå längs stranden, fönstershoppa i city och låt den klättra på stubbar och jordhögar.

Valpar
Copyright © ActiveDog.se 2008 - 2024 AU Active Innehar F-skattsedel annikaulstrup [at] hotmail.com Cookies Webbutveckling av
Canvio Webbyrå i Stockholm