Hundkapplöpning och lure coursing

Har du en vinthund är hundkapplöpning och lure coursing hundsporterna för dig. De raser som man mest förknippar med dessa aktiviteter är greyhound och whippet. På flera platser runt om i landet finns det tränings och tävlingsbanor för hundkapplöpning. Lure coursing (som är en simulerad harjakt) ligger under Svenska vinthundklubbens som håller i både träning och tävling i denna gren. Givetvis kan man ha kapplöpningstävlingar även med andra hundraser än vinthundar men att syssla med hundkapplöpning och lure coursing ligger för hundar ur denna grupp.

Hundkapplöpning

Hundkapplöpning Hundkapplöpning går till ungefär som hästkapplöpningar det vill säga det gäller att ta sig först runt en bana i mål. Kanske inte en hundsport för alla, det finn nog inte många basset hounds eller sankt bernhardshundar som skulle ställa upp på denna gren…. Men alla hundägare, även de som inte har hund också förstås, är välkomna att satsa på vilken hund som vinner de olika lopp som går på tävlingsbanor runt om i landet. Information var dessa finns samt mycket mer hittar du på Svenska Hundkapplöpningsförbundet. Hundkapplöpning har blivit något av en folksport för vinthundsägare och många ser denna aktivitet som en hobby för hela familjen.

Lure coursing

Lure coursing går ut på att hunden springer efter ett lockbete (lure betyder just lockbete) på ett stort fält. Den simulerade haren (som egentligen är en plastpåse som sitter fast i en lina som drivs av en motor som går på batteri) dras i en väldig fart runt på fältet. Det gäller för hunden att hinna med så gott det går. Hur som helst får den rasa ut, utlopp för sin energi samt starka muskler. Rasen saluki är duktig på denna gren. Läs mer om tävling och regler på Svenska vinthundsklubbens hemsida.
Copyright © ActiveDog.se 2008 - 2023 AU Active Innehar F-skattsedel annikaulstrup [at] hotmail.com Cookies Webbutveckling av
Canvio Webbyrå i Stockholm