Skidåkning med hund
Ett trevligt och roligt sätt att se till att både hund och matte/husse får motion är att åka skidor med sin fyrfote vän. Tränar man hunden rätt kommer man få en hund som älskar att dra och man kommer själv att få åka skidor fortare än man kunnat föreställa sig. Förutom motionen, tränas samarbetet mellan hund och förare och man får förhoppningsvis en hund som kan både höger, vänster, stopp och sakta. Vill man sen ta det hela vidare finns det många olika skidtävlingar för hundekipage, på både lokal, national och internationell nivå.
Utrustning
Det allra enklaste sättet förstås att åka skidor med hund är att ha hunden lös, vilket kan vara nog så trevligt att göra tillsammans. Vill man däremot ha lite draghjälp och samtidigt ge hunden ett jobb – vilket de allra flesta av våra hundar uppskattar att få – behöver man lite utrustning:
-
Skatingutrustning – skidor, stavar och pjäxor. Det går fortare att köra skatingstil än klassisk och det gäller att underlätta för hunden så mycket som möjligt.
-
Nomesele – sele till hunden som fördelar draget väl. Finns i välsorterade djuraffärer.
-
Draglina - mellan skidåkare och hund. Består till hälften av vanlig lina och hälften expanderlina. Expanderlinan förhindrar att det blir tvära ryck eller stopp. Den skall vara ca 2,5m lång.
-
Dragbälte – till skidåkaren. Skall ha en öppen krok eller panikkrok, så att man snabbt kan koppla loss hunden vid behov.
Det går alldeles utmärkt att åka skidor med sin hund med vanliga, klassiska skidor också! Låt inte fel slags skidor hindra dig från att upptäcka hur fantastisk roligt och trevligt det är att åka skidor med sin bäste vän!
Var ska man hålla till?
Kolla där du bor om det är tillåtet med hund eller inte efter elljusspåren. I en del städer är det öppet för hundar en viss tid, en kväll i veckan t ex. Variationen är nog stor från stad till stad. Annars är de snöbelagda isarna på sjöarna ett mycket bra alternativ, eller stora öppna fält. De flesta hundar tycker dock att det är lite mer spännande att springa genom skog, än på stora öppna ytor. Skoterleder eller skogsbilvägar, är andra ställen som också lämpar sig bra.
Uppvärmning och nedvarvning
Innan man ger sig ut i skidspåret är det viktigt att värma upp ordentligt, för att förebygga skador. Värma upp sig själv och hunden gör man genom att ta en promenad. Börja i långsamt tempo och öka efter ett tag. En bra uppvärming ökar blodcirculationen, värmer upp muskler, smörjer leder och förbereder kroppen på arbete. På så vis kommer både du och hunden att kunna prestera lite mer.
Har du en frusen hund är det på sin plats med en jacka i kallt väder. Man tar av den innan man ger sig ut på skidturen och sätter på den efter avslutad tur.
Glöm inte bort att det är lika viktigt med nedvarvning som med uppvärmning. Varva ner gör man genom att ta en promenad igen. Det gör är att det blir lättare för kroppen att transportera bort mjöksyra ur musklerna och övriga slaggprodukter.
Allra första början
All träning är väldigt individuell och går olika fort fram för olika individer. Väldigt viktigt är att använda positiv förstärkning vid träning av hunden. Dvs gör den rätt - ge den beröm, gör den fel – ignorera och säg ingenting, inte ens ett litet nej. Din hund kommer ganska snart att förstå vad det är du vill och tycka det är roligt att göra det!
Beroende på hund kan hunden uppleva selen som besvärande, så vänj den i lämplig takt. En del hundar kan även ta lite tid på sig att vänja sig vid svischandet av skidorna i snön och kanske även tycka att det är konstigt att husse/matte plötsligt har börjat vifta med käppar i handen (stavarna).På de första turerna, ha hunden lös, om möjlighet finns. De allra första gångerna tar man en liten tur utan krav och har roligt och trevligt tillsammans. Busa gärna och lek med hunden för att den ska tycka att det är buskul att åka skidor! Kräv aldrig för mycket av din bäste vän och sluta alltid träningen på ett positivt sätt.
Nästa steg
Det är dags att börja använda utrustningen med siktet inställt på att få ett team i skidspåret med bra samarbete. Tänk på att inte ställa för stora krav för fort. Beröm så fort hunden är framför och drar och häng på och åk skidor efter. Målet är att linan mellan hund och skidåkare ska hänga lite löst. Men – är man en alldeles vanlig svenssonskidåkare är det svårt att hålla jämn takt med sin hund. De springer så mycket fortare än vad vi någonsin kan åka skidor!
Verkar hunden inte intresserad av att vara framför och dra, vänta ut den och beröm då den är i rätt läge, dvs framför och drar. Det kan hända att man får ta det stegvis och att det till att börja med får räcka att hunden är framför.
Ett tips, om man har en hund som inte riktigt har fattat vad det hela går ut på, är att träna tillsammans med andra ekipage. Genom att träna med andra och bli omkörd eller ha en ”hare” framför sig, väcker man hundens jaktinstinkt och viljan att komma ikapp. Har man en hund som inte verkar vara intresserad av skidåkning, kan just att bli omkörd få den att tända till och springa efter så fort den bara kan. Då är det bara att hänga på och du, glöm inte berömmet!
Fortsättningen
Sen är det bara att ge sig iväg då tillfälle bjuds. Att få ge sig ut på frusna sjöar i ett bedövande vackert vinterlandskap, är något man kan sitta och längta efter på jobbet. Att få sitta i en solig glänta en vacker vårvinterdag, en sprakande liten eld bredvid, varm choklad i en termos och en av sina allra bästa kompisar bredvid, sätter ett leende på läpparna som smälter is.
Länk
Länk med all info man kan tänka sig om draghund:
www.draghundsport.se
Artikeln är skriven av Linda Calamnius