FREESTYLE – HUNDSPORTEN SOM GÅR SOM EN DANS!
Freestyle är en relativt ny hundsport som har utvecklats väldigt snabbt från att ha varit en hundsport som endast ett fåtal entusiaster sysslade med till att bli en landsomfattande officiell gren som det numera även går att tävla i. Freestyle passar alla slags människor och hundar eftersom föraren själv lägger upp sitt program. Inom alla andra hundsporter finns det bestämmelser hur de olika aktiviteterna ska utföras men i freestyle finns det inte lika många obligatoriska rörelser. Därmed har man möjlighet att ta tillvara hundens storlek, intressen och vad den redan har lärt sig. Och att röra sig till musik tycker ju de flesta människor är kul! Och har vi kul brukar våra hundar också ha det. Freestyle innehåller flera olika rörelser eller moment som hunden utför tillsammans med sin förare. Ett freestyleprogram innebär mycket show där glädjen och samarbetet mellan föraren och hunden är det viktigaste. Att hunden är följsam och lydig för dina kommandon är a och o i freestyle.
Fri stil
Freestyle är ett engelskt uttryck som kan översättas med "fri stil". Man kan beskriva den här sporten som ett dans- och lydnadsprogram som förare och hund utför tillsammans med musik. Men till skillnad från på lydnadsprov får föraren lägga upp sitt program och välja rörelser eller moment ganska fritt. Föraren väljer också musiken till programmet. Till skillnad från att titta på tio ekipage i en lydnadsklass som alla gör samma moment i samma ordningsföljd, ger tio freestyleekipage lika många totalt skilda upplevelser.
Men freestyle är inte en hundsport som konkurrerar med lydnadsprov. Tvärtom är det en stor fördel om hunden har tränats i lydnad då många rörelser i freestyle bygger vidare på moment från lydnadsproven.
Fakta om freestyle
Kommer ifrån: Kanada, där den började redan 1989. Freestyle är även stort i USA, England och Frankrike så i dessa länder har sporten egna organisationer.
Kom till Sverige: 1999
Går ut på: Framföra ett fritt ihopsatt lydnadsprogram till musik. Programmet ska symbolisera samspel, glädje och förmedla en känsla till publiken. Tre bitar ska bilda en enhet: rörelser, musik och koreografi.
Sveriges Hundungdom är huvudman i denna hundsportsgren som är öppen för alla åldrar.
Officiell status: Freestyle blev officiellt 1/1-07.
Hundraser som passar till grenen: Alla, eftersom man kan och bör anpassa sitt program efter sin hundras.
Hur kommer jag igång: Hör med brukshundklubben på din ort om de håller kurser. Du kan även gå in Sveriges Hundungdoms hemsida där du hittar diverse information om denna hundsport samt reglerna för freestyle.
Passar vilka raser: Alla
Litteraturtips: Freestyle – träna och tävla med din hund av Yvonne Öster och Monica Gudinge
Emma Willblad – Sveriges freestyle drottning
Det är omöjligt att berätta om hundsporten freestyle utan att nämna Emma Willblad. Hon har tyckt om hundar så länge som hon kan minnas och gick långa rundor med de flesta hundarna i grannskapet innan hon fick någon egen hund, trots att hon egentligen inte är mycket för att promenera. Men eftersom glädjen över att umgås med hundarna övervägde oviljan mot att gå ut och gå gjorde hon det ändå. När hon var elva år fick hon så äntligen en alldeles egen hund, pumin Csar. Att detta ekipage några år senare skulle bli bland de bästa i Sverige var det nog inte många som trodde.
Eftersom Csar var en omplaceringshund med en hel del i sitt bagage var han väldigt krävande under det första året som Emma hade honom. Men med motivationsträning, kärlek och jäkla anamma blev han så småningom en helt fantastisk hund. Emma och Csar provade på det mesta inom hundsportens värld, som t. ex vallning, sök, spår och flyball, sam tävlade i lydnad och agility. Emma har även praktiserat på briardkenneln Cartier Monzerat samt gått många kurser inom t. ex agility, spår, skydds, vallning och lydnad. Dessutom är hon utbildad ungdomshandledare.
Freestylesporten kommer till Sverige
1999 blev hon ombedd att vara med i en uppvisningsgrupp på stora Stockholmsutställningen för den nya hundsporten freestyle som kom från Kanada. I samma grupp var hennes kollega Frida Binette med och båda tjejerna blev omgående ”bitna” av denna gren. Emma tränar Csar 2-4 gånger i veckan till vardags samt lite varje dag inför tävlingar eller uppvisningar. Denna entusiasm har förstås gett ekipaget stora framgångar och utan att överdriva kan man lugnt påstå att Emma och kollegan Frida är freestylens frontfigurer i Sverige. – Vi har fått kämpa länge med att få freestyle erkänd som en ”riktig” hundsportsgren, berättar Emma. – I början fällde en del bruks- och lydnadsfolk många lustiga kommentarer över att vi dansade med hundarna till musik men numera hörs dessa röster inte längre…. Kanske inte något att förundra sig över med tanke på vilken positiv reklampelare Emma är för sin favoritsportgren.
TV-framträdanden
Förutom att hålla kurser och sälja videofilmer om freestyle samarbetar de med Lotta Lejdström-Hansson i hennes företag ”Filmhunden”. Detta samarbete har bland annat lett till att Emma och Csar blivit TV-stjärnor. Emma var med som gästdomare i TV3: s dokusåpa ”Top Dog” och Csar som brevbärare medhjälpare i Försäkringskassans reklamfilm som visats flitigt i TV. Csar valdes ut i hård konkurrens eftersom han kan både kan fjärrdirigeras, utföra tricks på samma sekund som Emma ”klickar” honom samt springa vid sidan om en bil som kör.
Pumi som ras
Emma vill passa på att informera om att pumin är en krävande ras som ursprungligen användes som vallhund. Därför bör man bara skaffa sig en pumi om man är beredd att lägga ner mycket tid på att aktivera sin hund. – En del pumis är skälliga, skarpa, hyperaktiva samt har svårt för att vara ensamma, säger Emma. – Å andra sidan är de pigga och sunda samt en arbetshund i lagom format så har man tänkt sig ett aktivt hundliv är en pumi perfekt!
Fakta om Emma och Csar
Namn: Emma Willblad
Ålder: Född 1986
Det bästa med freestyle: - Att man får vara kreativ genom att själv sätta ihop programmen. Dessutom är det den hundsport som man har mest möjlighet att använda sin hunds unika egenskaper.
Namn: Csar
Ras: Pumi
Hobby: Fårvallning och lydnadsträning
Favoritkäk: Frolic och grisöron
Mest stolt över: Att han är den är och vad han har presterat.
Sover: I mattes säng