Aggressiv hund – svar på 10 vanliga frågor

Blir din hund plötsligt aggressiv? Eller blir den attackerad av en argsint hund under promenaden? Vi har sammanställt svar på några av de vanligaste frågorna kring hundars aggressivitet.

Varför är hundar aggressiva?

Aggressivitet kan ha flera orsaker. Ofta handlar det om att hunden är osäker eller rädd. Genom att bli aggressiv skyddar den sig själv eller de resurser som den har, till exempel mat eller valpar.

Vad är bästa sättet att göra så att min hund inte blir aggressiv?

Att uppfostra hunden rätt är det bästa sättet för att förhindra och motverka aggressiva beteenden. Tänk på att den lilla gulliga valpen ganska snart växer upp och blir en stor hund. Sätt gränser, gör hunden trygg och lär den vad som gäller redan från början.

Många gör misstaget att reagera först när hunden utvecklat en aggressivitet. Så fort den börja spänna sig eller resa ragg bör du reagera och tillrättavisa hunden. När den lyder belönar du den. Denna metod är effektiv till exempel om hunden brukar bli aggressiv mot andra hundar under promenaden.

Kan hundar bli aggressiva av sjukdomar?

Ja. Om din hund plötsligt börjar bete sig hotfullt finns anledning att misstänka att den kanske lider av en sjukdom, har någon form av värk eller skada. Därför kan det vara en god idé att besöka veterinären för att utesluta att hunden har fysiska problem. Ifall den bara är aggressiv när den möter andra hundar är det snarare ett psykologiskt problem.

Varför morrar hunden när jag ska fylla på matskålen?

Vissa hundar vaktar instinktivt sin matskål för de är rädda att någon ska ta maten ifrån dem. En sådan hund har problem med förtroendet och känner sig osäker. Det bästa sättet att få hunden att sluta vara aggressiv i en sådan situation är att strunta i den och bara fylla på med mer mat i skålen. Till slut lär den sig att det bara är positivt när du närmar dig dess matskål. (Källa: SVT)

Vad kan jag göra så att min hund inte blir aggressiv mot människor?

Om hunden börjar bli orolig och visar aggressivitet när människor närmar sig är det bäst att slippa låta hunden hälsa överhuvudtaget. Kanske får du hindra folk från att hälsa på hunden. När den slappnar av går möten med människor troligtvis bättre men du behöver egentligen aldrig tvinga hunden att vilja vara nära andra människor.

Hur undviker man en attack av en främmande hund?

Undvik allt som kan göra den främmande hunden osäker och rädd. Du ska till exempel inte närma dig en kopplad hund som väntar på husse. Rör inte en hund som sover. Närma dig inte en hund som äter. Om en hund springer löst utan koppel är det bäst att vara lugn så att du inte uppfattas som ett hot. Då du möter en hund är det bästa att låta den hälsa innan du klappar eller gosar med den.

Hjälper förssvarsspray mot aggressiva hundar?

Ja, vanligtvis men det beror på. Det finns särskild spray, t.ex. Dog Defence, som är utvecklad för att få en angripande hund att avbryta sin attack. Sprayflaskan innehåller ett starkt men ofarligt ämne, ofta någon form av mentol. Även om det skulle hända att hunden inte avbryter attacken direkt börjar den snart nysa vilket gör att det blir svårt att fortsätta attackera.

Denna typ av överfallsspray är dock endast som en sista utväg ifall ett hundangrepp är oundvikligt. Du får inte använda sprayer i preventivt syfte. (Källa: guide om försvarsspray)

Får man använda hundspray för att dressera en hund?

Nej. Försvarssprayer mot hundar får som namnet antyder bara användas i självförsvar (av dig själv eller för att skydda din fyrfotade vän). Du får inte använda spray för att träna en hund. Då räknas det som djurplågeri.

Hur fungerar elektroniskt skydd mot aggressiva hundar?

Ett elektroniskt skydd avger en signal med mycket hög frekvens som alla hundar ogillar. Du trycker bara på en knapp så avges signalen. Hunden upplever det som mycket obehagligt och ryggar tillbaks. Effekten är ca 5 meter, men bäst effekt är det inom 1 till 3 meter.

Finns det några bra hjälpmedel för att minska aggressiviteten?

Ja och nej. Det finns nosgrimmor och strypkoppel som hindrar hunden att göra skada. Visst hjälper det, men det är bara tillfällig lösning och inget bot på aggressiviteten. Istället handlar det om att göra hunden trygg genom att kommunicera med den.

Copyright © ActiveDog.se 2008 - 2023 AU Active Innehar F-skattsedel annikaulstrup [at] hotmail.com Cookies Webbutveckling av
Canvio Webbyrå i Stockholm