Gamla hundar – motion och aktivitet

Visst kan man lära gamla hundar sitta!

Ett ordspråk lyder: ”Man kan inte lära gamla hundar att sitta”, men detta stämmer inte alls. Visserligen är en gammal hund inte lika snabb som en yngre men de är intresserade av att lära sig nya saker hela livet.

Inte lika mycket ork

Gamla hundar En gammal hund orkar inte så mycket som en yngre, men för den sakens skull ska den inte ligga på soffan hela dagen. Istället bör man gå kortare sträckor oftare för att den ska hållas igång och inte stelna. Det gäller att som tidigare. Respektera åldersförändringar som sämre syn och hörsel samt vara lyhörd för sin gamla trotjänare eftersom den inte pockar på uppmärksamhet i samma utsträckning stela leder. Man lär sig att se på sin hund vad den orkar med. Kompensera promenaderna med att låta den leta efter sin mat eller något nyttigt hundgodis.





Mental stimulans viktig

Mental stimulans är ju lika viktig som motion. Men tänk på att eftersom din gamla hund är mindre aktiv än när den var ung så behöver den mindre mat eftersom den inte gör av med så mycket energi. Det finns speciella foder på marknaden som passar för äldre hundar. Unna din gamla hund en årlig hälsokontroll hos veterinären samt gärna massage eller stretching hos någon som är utbildad på detta.


Anders Hallgrens bok ”Den gamla hunden” som kommit ut på bokförlaget Prisma är mycket läsvärd, se recension nedan.

DEN GAMLA HUNDEN Gamla hundar
Anders Hallgren / Prisma Bokförlag

Det var verkligen på tiden att de gamla hundarna tilldelades en egen bok. Hur många böcker finns det inte som handlar om valpar. Och trots valpens charm och gullighet finns det inget underbarare än en äldre hunds lugn och värdighet. Även den gamla hunden har naturligtvis speciella behov och vem skulle kunna pålysa dem bättre än hundvärldens ”grand old man” Anders Hallgren. Han har tidigare skrivit många böcker, mest om hundars beteende. Och samtliga, inte minst i denna nya bok, genomsyras av hans genuina kärlek för hundar.

I boken ”Den gamla hunden” står att läsa om de psykologiska och kroppsliga förändringar som händer när en hund blir äldre. Dessutom tar Hallgren upp vilka behov de hundar som uppnått en aktningsvärd ålder har. Ett kapitel handlar om mental aktivering och här ges många tips på hjärngympa som är passande för gamla vovvar. Och vem kan ge bättre råd om sådana viktiga saker än mannen som ”uppfann” hundpsykologin! Det sista kapitlet heter ”Lycka” och däri skriver författaren om hur svårt det kan vara att avgöra om ens egen hund mår bra, psykiskt och fysiskt, eftersom man ser den varenda dag kan man lätt missa krämpor som kommer gradvis.

Vidare skriver Hallgren om att det är mycket individuellt när en hund blir gammal, eftersom en del hundar åldras fort medan andra verkar vara unga i både kropp och sinne till långt upp i åldern. Texten känns engagerande genom hela boken så du som har en hund som börjar bli lite till åren gör den en tjänst och läs denna bok.

De två saker som saknas i en bok som denna är ett kapitel om den ibland nödvändiga avlivningen samt ett avsnitt om när hunden är död, begravning, mm. Visserligen har Micki Gustafsson skrivit boken ”Bara en hund” där dessa ämnen tas upp i sin fullhet. Men som sagt var borde de finnas med även i denna annars så utmärkta bok. I boken finns underbara foton tagna av Eivor Rasehorn, som har lyckats med att förmedla den speciella utstrålning som endast äldre hundar har.
Gamla hundar
Copyright © ActiveDog.se 2008 - 2024 AU Active Innehar F-skattsedel annikaulstrup [at] hotmail.com Cookies Webbutveckling av
Canvio Webbyrå i Stockholm