Treibball – en annorlunda bollsport för hundar där samarbete premieras.

Treibball går kort sagt ut på att hunden skall valla in 8 yogabollar in i ett handbollsmål på så kort tid som möjligt och med så få kommandon som bara går. Du som förare befinner dig på armslängds avstånd från målet och får ej flytta dig efter start annat än att du når målramen med din arm.

Ordet Treibball är tyskt och uttalas ”Trajpbaall” för att skriva det enkelt. Det kommer ifrån Treiben som betyder valla/driva och Ball som betyder boll.

Treibball Det finns olika varianter av Treibball, dels den ursprungliga där bollarna ligger i biljardformation 4,3,1 (med spetsen längst ifrån föraren) där hunden skall börja med den bakre bollen. Dels den andra varianten där bollarna ligger på rad eller i diamantformation, men sedan finns det också varianter där man gömmer bollar bakom hinder där hundarna först skall leta reda på bollen och sedan valla den in i mål, eller en annan variant där hunden skall valla bollarna genom en hinderbana med vattengrav osv. Till slut finns det också en annan typ av Treibball där föraren rider på häst och samspelar med hunden på marken.

Det finns således hur många olika varianter som helst. Egentligen är det bara vi själva som sätter begränsningar…

Hur man tränar Treibball är individuellt. Själv var jag i Tyskland när jag fick nys om sporten via en hundtidning, vilket ledde till en utbildning på plats. Jag fick då lära mig att börja träna in dirigeringsövningar innan man börjar med bollarna.

Vad är då dirigeringsövningar? Jo, dessa kan se ut på många olika sätt. Ofta är det din hund som visar dig hur den lär sig bäst och då gäller det att anpassa övningen till dig och din hund.

Dirigeringsövningarna används för att träna in olika kommandon såsom höger, vänster, hit/här, framåt och stopp.

Treibball Allra först börjar man dock med ett ”ut”-kommando. Detta kan du träna in med hjälp av ett koppel eller en musmatta. Du skickar helt enkelt ut hunden till kopplet eller mattan och väl där ska hunden lägga sig med blicken mot dig. I början får du troligtvis gå ut med hunden och lägga den där (alla hundar vill inte ligga – det går bra att sitta också eller stå still). Allt eftersom ökar du sedan avståndet mellan dig och musmattan/kopplet och sätter hunden vid din sida (startposition) och skickar sedan ut den. Vilket kommando du vill använda är upp till dig. En del säger ”ut”, andra ”mattan” eller ”kopplet”. Viktigt är att berömma hunden när den är där ute – den skall inte få godis när den kommer tillbaka till dig. Det är där ute hunden skall vara och samarbeta på avstånd!

Treibball Träna vänster och höger: tänk dig en rak vågrät linje någon meter framför dig och hunden. Ni befinner er bakom mitten. I mitten på linjen ligger musmattan/kopplet och till höger och vänster på någon meters avstånd ligger en sak (vad som helst). Skicka hunden till mattan/kopplet och sedan visar du med handen/armen och kommando åt vilket håll du vill att hunden skall gå. Tänk på att när du har hundens blick mot dig blir din vänster hundens höger! Den här övningen får du göra ett par gånger och sedan ökar du avståndet mellan sakerna och mellan dig och linjen. Avsluta gärna övningen på mattan/kopplet så att hunden associerar berömmet med att det är där ute på planen han/hon vill vara.

För att träna in de andra kommandona använder jag mig också av tänkta linjer och saker som ligger placerade på olika ställen och mattan oftast i mitten eller bakom det som jag vill skicka hunden till. Så småningom tar man bort mattan/kopplet och tränar bara med saker och när det verkligen sitter, ja då byter man ut övningarna mot bollarna. Till en början ligger dessa bollar även de på relativt raka tänkta linjer för att i slutändan hamna kors och tvärs.

Hur tränar man då in själva bollvallandet? Här finns det säkert också flera olika varianter – du märker på din hund vad som fungerar bäst. Jag brukar göra följande:
  1. Göm godis under bollen och när hunden puttar på den med nosen och bollen kommer i rullning ger jag beröm. Efter flera lyckade försök lägger jag till kommandot ”putta”/”valla”. Använd med fördel klick.
  2. Kleta in bollen (ganska långt ner så att hunden puttar bollen på rätt ställe) med skinkost och gör som i övning 1.
  3. Använder du dig av targetstick och klicker så pekar du med targetsticken på nedre delen av bollen och klickar när hunden duttar till där. Lägg till kommando först när hunden förstår vad den gör.


Treibball För att undvika att hundarna biter sönder yogabollarna kan du med fördel använda dig av basketbollar eller andra bollar till dess hunden har lärt sig. En hund märker om du som förare blir irriterad när bollarna går sönder därför är det viktigt att hunden får lyckas på rätt sätt och då är basketbollar tåligare.
Hundarna brukar ofta vilja vara på samma sida som matte/husse om bollen och det vill vi INTE! För att undvika detta finns det också lite övningar som jag kommit på under åren – här är en variant:
  1. Bygg en korridor med hjälp av bord/agilityhinder – ja vad som helst, ev. använd dig av en hall inomhus. Placera hunden i ena änden och dig själv i andra. Lägg bollen i mitten och godis mellan dig och bollen. För att komma till godiset måste nu hunden putta bollen över godiset mot dig. Självklart får inte korridoren vara så bred att hunden kan fuska och gå på sidan om bollen…
  2. När hunden klarar steg 1 av denna övning föreslår jag att ni ställer er på var sin sida om bollen och att du sedan backar medan du säger valla/putta till hunden och går lite kors och tvärs på en plan gräsmatta. Öka avståndet mellan dig och hunden och bollen. Så här gör du även för att träna hunden att det är in i mål bollen ska. Du backar själv ända in i mål och låter hunden och bollen komma mot dig.


Tänk på att hunden ALDRIG får leka med bollarna på egen hand oavsett om du använder dig av yogaboll, basketboll eller någon annan typ av boll. Biter hunden i bollen är det bara att börja om. Ta bort hunden och gör något annat och sedan försöker ni lugnt igen. Kanske får ni ta myrsteg helt enkelt och träna i små små steg där steg ett kanske är att hunden skall kunna ligga bredvid bollen avslappnat och titta på dig utan att röra bollen.

En för stressad hund skall direkt avlägsnas från övningen på ett positivt sätt och sedan när hunden är avslappnad försöker ni igen. Tänk då igenom vad du gjorde för fel och försök ändra förutsättningarna efter din hund.

Tänk också på att ALDRIG rulla bollen rätt mot hunden, vilket uppfattas som hotfullt.

Slutligen vill jag bara säga att Treibball är så otroligt roligt och ett bättre samspel med hunden är nog svårt att få. Treibball passar alla – små som stora, människor som hund.

Tillsammans är vi starka!

Det här var en kort info om Treibball. För mer info se hemsida: www.freewebs.com/treibball

Artikeln är skriven av Linda Wester
Copyright © ActiveDog.se 2008 - 2024 AU Active Innehar F-skattsedel annikaulstrup [at] hotmail.com Cookies Webbutveckling av
Canvio Webbyrå i Stockholm