Cirkuskonster och huvudgympa

Cirkuskonster och huvudgympa Det finns tillfällen då man inte har möjlighet att aktivera sin hund i den utsträckning som man annars gör och då kan cirkuskonster och huvudgympa komma väl till pass. Man kan vara sjuk eller så kan det vara ett riktigt hundväder ute. Visserligen heter det att det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder. Och så länge det inte ”regnar hundar och katter” som man säger i England då det öser ner är det nog så sant. Men vid de tillfällen man inte kan sysselsätta sin hund utomhus i den grad som behövs kommer här lite tips på hur man istället kan aktivera den med cirkuskonster och huvudgympa.
10 saker man kan göra med en toapappersrulle...

Du tränar balans, nosarbete, problemlösning, inlärning, kontakt och samarbete…

Cirkuskonster och huvudgympa 1. Ge hunden en toarulle med godis i (du får trycka till kanterna på rullen så det blir som en liten låda) och låt den lösa problemet själv med att få ut godiset ur rullen.

2. Sätt/Lägg/Stanna hunden på "stanna kvar" och gå från hunden till ett annat rum och göm en toarulle med godis i. Säg sedan till hunden att den får lov att söka efter toarullen för att därefter öppna den och äta upp godiset. När hunden blir duktig på det här kan du gömma flera åt gången.

3. Knyt fast ett snöre i en toarulle med godis inuti och göm rullen halvvägs under en soffa. Låt snöret sticka fram och låt sedan hunden lösa problemet med att ta tag i snöret och dra fram rulle för att på så sätt få godiset i rullen.

4. Lägg en toarulle med godis inuti på en byrå/staket/klyka i trädgren eller dylikt och låt hunden klättra och balansera för att nå den.

5. Knyt fast ett snöre runt en toarulle med godis i och lägg den uppe på en dörr och låt snöret hänga ner så hunden når det. Låt hunden komma på hur den ska få ner toarullen.

6. Träna lydnad som t.ex. kom/sitt/ligg/stanna etc och belöna hunden med en toarulle med godis inuti. Exempel 1: Du ropar "kom" och hunden kommer, säg sedan sitt och ge hunden rullen så den får öppna den. Exempel 2: Låt hunden sitta/ligga kvar och gå iväg och göm en toarulle med godis inuti. Låt hunden gå och leta när du kommer tillbaka och hunden tar ögonkontakt med dig.

7. Lek katt och råtta med hunden och låt hunden jaga ifatt en toarulle med godis i som du bundit i ett snöre. Låt hunden kämpa lite innan den får ta rullen.

8. När hunden ätit upp godiset inuti toarullen så låt hunden lära sig att städa upp pappersbitarna och lägga dem i en papperskorg. Det här momentet tar tid att lära hunden, du når långt med tålamod och mycket beröm!

9. Lägg 3 toarullar med godis i alla i en mjölkartong. Ge hunden och låt den lösa problemet själv med att få ut godiset.

10. Gå och lägg eller kasta ut 2 toarullar med godis i och dirigera hunden med handtecken till dem. Låt hunden få öppna rullarna som belöning.

Fyll en låda med diverse fynd

En god idé är att ha en aktiveringslåda förberedd om man plötsligt skulle bli sjuk. Fyll lådan med diverse papperssaker (kartonger, tomma hushållsrullar, begagnat omslagspapper och dylikt) som du har lagt godis i. Perfekt att ta fram och låta hunden trötta ut sig själv om du skulle bli sängliggande ett tag.

Cirkuskonster

Cirkuskonster och huvudgympa Endast fantasin sätter gränser på vad du kan lära din hund. Varför inte träna in en liten cirkusshow och uppträda tillsammans med din hund då ni får gäster. Exempel på vad man kan lära sin hund: hoppa upp i famnen (om det är en liten hund….), rulla runt, spela död, räcka vacker tass, skälla på kommando, hoppa genom en ring, dansa, stå på två ben, nicka eller skaka på huvudet. Hur du tränar in detta får bli ditt huvudbry eftersom du är expert på hur just din hund lär sig saker och ting.


Hjälp med hushållsarbetet

Går konsterna bra kan du försöka att lära din hund att hjälpa till i hushållsarbetet. Det finns hundar som hjälper till att hämta och lämna saker, tända och släcka lampor och andra elektriska prylar, plocka ur tvättmaskin och torktumlare, lägga ner sina leksaker i en låda, bära en hink med ogräs till komposten eller spola på toaletten. Det finns till och med hundar som sorterar sopor! Så nog kan du få din Fido att hämta tidningen!

Cirkuskonster och huvudgympa
Copyright © ActiveDog.se 2008 - 2024 AU Active Innehar F-skattsedel annikaulstrup [at] hotmail.com Cookies Webbutveckling av
Canvio Webbyrå i Stockholm