Agility

Agility var från början en form av underhållning i pauser på hästtävlingar i England. Dessa uppvisningar blev ganska snart mycket populära och fick så många utövare att agilityn blev en egen hundsportsgren. Agility betyder vighet, smidighet och snabbhet och det är ju en klar fördel att hunden har dessa förmågor om den ska ta sig över, under och genom diverse hinder! Om du har en duktig hund och kan lära den att läsa ditt kroppsspråk som visar den åt nästa hinder kan du minska din egen rörelse på banan. Agilityn kom till Sverige 1984 och blev officiell 1987. Och agility har anhängare av alla åldrar samt kan utföras av alla hundraser. Kort kan man beskriva agility som hinderlöpning för hundar.

Bygg en egen agilitybana

Agility Svenska Brukshundklubben, Lokala kennelklubbar och Sveriges hundungdom håller kurser i agility på många platser runt om landet varje år. Tänker du tävla är det säkrast att gå någon av dessa kurser men tänker du använda agility bara för att aktivera din hund kan du själv tillverka eller köpa de hinder som behövs för att bygga en agilitybana. Det som behövs är ett bildäck att hoppa genom, en tunnel att springa genom, ett bord att ligga på, hopphinder att hoppa över, en gungbräda att ta sig över, slalompinnar att gå sicksack mellan, samt en balansbom. Detta är inte en komplett agilitybana men den duger gott för hemmabruk.

Det gäller att vara snabb

Agility När banan väl är klar gäller det för hunden att ta sig genom den på så kort tid som möjligt varför det lönar sig att ta vara på varje hundradels sekund. Men detta är inte allt – den måste dessutom vara noggrann eftersom den får minuspoäng för varje fel som den gör (om den river hinder, tar fel hinder till exempel). Detta gäller förstås bara om man tävlar. Tänker man inte göra det kan ju hunden får göra så många fel den vill utan att det gör något.Tre olika storleksklasser

Agility På tävlingar är hundraserna indelade i tre klasser efter storlek varför hindrens storlek är anpassade till om hunden är small, medium eller large. De flesta hundar tycker att det är kul med agility eftersom de både får använda kropp och huvud samt samarbeta med sin matte eller husse. Att det sedan är en hundsportgren med fart och fläkt gör ju inte saken sämre! Läs mer om regler också vidare på Sveriges Hundungdoms hemsida eller Svenska Brukshundsklubbens hemsida.

Passar för vilka hundraser: i stort sett alla

Litteraturtips:
Agility – Från start till mål av Inger Alakas.
Agility som hobby – Vardagskul med hunden av Ingrid Tapper
Agility – Rolig träning för alla hundar av John Gilbert.
Copyright © ActiveDog.se 2008 - 2023 AU Active Innehar F-skattsedel annikaulstrup [at] hotmail.com Cookies Webbutveckling av
Canvio Webbyrå i Stockholm