Lydnad, vardagslydnad och rallylydnad

Man kan träna tävlingslydnad, rallylydnad samt lydnad till vardags tillsammans med sin hund antingen i hemmet, på någon brukshundklubb eller privat kursarrangör. Oberoende av vad man väljer är det klokt att träna någon form av lydnad på sin hund. I första hand tränar man lydnad på sin hund för att få den att fungera i samhället men det finns förstås även olika typer av lydnadstävlingar. Hur mycket tid och energi man behöver lägga ner på att få sin hund lydig beror dels på vad man har tänkt använda hunden till och dels på vilken ras den är. Oavsett vilket är det både kul, nyttigt och nödvändigt att utöva någon form av lydnad inte minst för att kunna förhindra att en del olyckor sker. Så vill du få din hund välanpassad i samhället – träna lydnad, rallylydnad och vardagslydnad med den.

Lydnad

Lydnad De flesta tänker förmodligen på en lydnadskurs på brukshundklubben när de hör ordet lydnad. Och visst är det vanligt att vi går med våra hundar på valp- nybörjar och fortsättningskurser med våra hundar på brukshundklubbar runt om i landet. På dessa erbjöds ofta både prov på tävlings- och vardagslydnad. Somliga går kurserna för att miljöträna sin hund, träffa andra hundägare eller få hjälp med uppfostran av sin valp. En del blir så bitna av denna hundsportsgren att de tränar vidare och börjar tävla i lydnadsklass I och en del går även vidare till lydnadsklasserna II, III och elit. Det man sysslar med på lydnadskurserna är bland annat inkallning, apportering, linförighet, fritt följ och platsliggning. Ju högre upp i klasserna som man kommer desto svårare blir det. Läs fullständiga innehåll samt regler på Svenska Brukshundklubbens hemsida.

Rallylydnad

Lydnad Rallylydnad är en ny typ av lydnadsträning. Det gäller inte, som namnet antyder, att vara snabbast på banan. Dock utförs denna aktivitet på en bana som innehåller olika typer av övningar, till exempel åt vilket håll man ska vända samt sitt och ligg, men det handlar inte om att ta sig snabbast runt den utan istället om att ha så god kontakt som möjligt med sin hund. För att man ska veta vilka övningar som ska göras var finns det skyltar utställda som visar med symboler eller text vad du och din hund förväntas göra vid den aktuella stationen. Rallylydnad bedöms mer generöst än vad som är brukligt på ”vanliga” lydnadstävlingar och är därför perfekt för vanliga familjehunden. Man får använda sin röst till att uppmuntra sin hund obegränsat. Detta gör denna gren mindre stel och lägger istället betoningen på glädje och samarbete. Målsättningen för träningen är att skapa en hund som fungerar väl i hemmiljö tillsammans med familjen likaväl som på offentliga platser eller tillsammans med andra hundar. Man strävar efter smidighet och uppmärksamhet med positiv utstrålning.

Vardagslydnad

Lydnad A och O är i alla fall att ha en hund som fungerar i vardagen. Visst är det kul att ha en hund som blir uppmärksammad för att den kan allehanda fantastiska tricks. Men nog är det viktigare att ens hund kommer på inkallning än att kunna skryta med att hunden kan hämta ett visst föremål i en ruta? Sedan inget ont om att träna sin hund att utföra både det ena och det andra, det är tvärtom positivt se bara till att hunden fungerar till vardags. Kommer din hund då du kallar kan en olycka förhindras likaså om den kan stanna på kommando. Och tränar du din hund att vistas i olika miljöer såsom strand, skog och stadsmiljö kan du med lätthet ta med den på diverse arrangemang.

Lydnad
Copyright © ActiveDog.se 2008 - 2024 AU Active Innehar F-skattsedel annikaulstrup [at] hotmail.com Cookies Webbutveckling av
Canvio Webbyrå i Stockholm