Bruksgrenarna sök, spår, rapport och skydd

Har man gått någon kurs på brukshundklubben tillsammans med sin hund brukar man oftast ha provat på någon av de fyra bruksgrenarna sök, spår, rapport eller skydds. Från början användes dessa grenar mest människor av diverse yrkeskategorier i vilka det ibland behövdes en hund, till exempel militärer. Numera sysslar gemene man med dessa aktiviteter och reglerna har delvis lättats upp. Tycker man att reglerna fortfarande är för hårda eller stela kan man ju gå en nybörjarkurs men sedan behöver man ju inte gå fortsättningskurs på brukshundklubben utan samla ihop ett gäng själv och träna. För tre av dessa brukssporter kräver att man har minst en medhjälpare, och nog är det roligare att hitta på aktiviteter tillsammans med vänner än att göra dessa ensam? Hur som helst är sök, spår, skydd och rapport naturlig sysselsättning för hundar där de får användning för flera av sina instinkter. Och det är inte bara schäfrar som kan utföra dessa hundsporter!

Sök

Sökgrenen i bruks går ut på att hunden ska leta upp en människa som har gömt sig i skogen. Man skickar ut en frivillig en viss sträcka som får gömma sig och sedan ska hunden med hög näsa lukta var personen i fråga har gömt sig. Ägaren står hela tiden vid utgångspositionen och då hunden har funnit den gömde ska den berätta det för sin ägare genom att antingen ge skall eller på annat sätt markera att uppdraget är slutfört. Sök är svårt att träna ensam så antingen får du involvera familjen, goda vänner eller andra som tränar på brukshundklubben. Detta är en mycket social gren och de gäng som tränar tillsammans brukar ha matsäck med som de äter medan de diskuterar dagens övningar, stötta varandra och åka på tävlingar tillsammans. För hur duktig hunden är hänger på alla som är med och tränar den. Men om man inte tänker tävla behöver man givetvis inte följa alla instruktioner som finns i ämnet utan kan låta familjemedlemmar turas om att gömma sig för hunden som blir jätteglad då den finner en flockmedlem!

Litteraturtips:
En bok om sök av Git Jerring
Sökhunden av Inki & Roland Sjösten
Din hund söker av Sven Järverud.

Spår

Denna gren går ut på att föraren går ett spår och lägger ut markörer (alltifrån träbitar till godis eller leksaker) på vägen mot ett spårslut. På tävlingar bedöms bland annat hundens spårförmåga. Men man behöver inte göra det märkvärdigare än att man själv går ut ett spår åt sin hund, lägger godis i mål och låter det ligga ett tag innan du sätter på spårselen och spårlinan för att gå spåret med din hund. Att spåra är en av de bästa aktiviteterna som du kan sysselsätta din hund med eftersom det ger såväl kroppslig som mental motion. Och visst är det väl mycket roligare att hitta på något tillsammans och inte alltid bara promenera i samma lunk även om dessa turer ofta kan vara hur härliga som helst behövs omväxling. Förutom ditt eget doftspår kan man lägga blodspår och godisspår.
Litteraturtips: Spårhunden av Inki & Roland Sjösten

Skydds

Skydds Skydds För att få utöva denna gren krävs en licens från Svenska Brukshundklubben, denna får man efter att ha gått en teoretisk utbildning hos SBK. Detta för att man ska veta vad man ger sin in på då man tränar sin hund till att hjälpa till med att hitta, stoppa, hålla fast, avväpna, bevaka och transportera en figurant. Denna gren kan med andra ord vara farlig om man inte är medveten vad som håller på med. Krävs licens hoppas man dessutom att stoppa olämpliga personer från att syssla med denna gren. Polisen tränar och utövar förstås ofta skydds med sina hundar. Men det finns även personer som inte har någon praktisk nytta av att träna skydds utan endast har det som hobby.

Rapport

Rapport är också en hundsport att involvera hela familjen i eftersom denna gren går ut på att skicka meddelanden i en rapporthylsa mellan två personer. Vilket inte minst utnyttjades av militären innan tekniken var så utvecklad som i våra dagar. Flera hundar har blivit utnämnda till hjältar och fått medaljer för sina insatser i krig. Under finska vinterkriget var en hund så duktig på att hjälpa till med att springa med meddelanden att den blev en hjältehund i hela landet. För att kunna sysselsätta dig och din hund med rapport krävs det att din hund är lydig, intelligent samt kan ta egna initiativ samt arbeta självständigt eftersom den ska springa långa sträckor ensam och man vet inte vad som kan hända på vägen. Efter ett sådant arbetspass är hunden säkerligen uttröttad både psykiskt och fysiskt. En stor fördel är att även funktionshindrade personer kan utöva denna gren.

Läs mer om bruksgrenarna samt regler på Svenska Brukshundklubbens hemsida.
Copyright © ActiveDog.se 2008 - 2024 AU Active Innehar F-skattsedel annikaulstrup [at] hotmail.com Cookies Webbutveckling av
Canvio Webbyrå i Stockholm