Karriär som Hundmodell?

Har du sett reklamen för Pronaxen med en Jack Russell som envist biter sig fast i byxbenet? Eller reklamen för SAAB då musiken ”Release me” spelar för fulla muggar och en Siberian Husky bara vill komma lös? Eller Cancerfondens reklam med en humla som så småningom får flyga ut genom fönstret? Alla dessa har en sak gemensamt. De har samma agent. Precis som stora filmstjärnor har agenter som förmedlar jobb till sina stjärnor, finns det en agent för djur! En av dem heter Tina Röed och hon har en firma som heter DogModels.

Linda och Kiutu över med targetsticken. Våren 2008 hittade jag av en slump Tinas spännande hemsida som visade både bilder och filmer på hundar och andra djur i reklamuppdrag. Var djuren till reklamen kommer ifrån, hade jag aldrig tänkt på förut. Inte heller att det finns agenter som förmedlar djur. Jag läste vidare på sidan och hittade många härliga bilder och dessutom att det skulle bli kurser för modell- och uppvisningshundar. En tanke började forma sig i mitt huvud. Kanske något för min hund Kiutu? Kiutu är en Rhodesian Ridgeback i sina bästa år. Han gillar att ställa upp på bild och har stort tålamod då jag ska få honom att posera för kameran. Till skillnad från sin far, som sjönk ihop som en sufflé som tappat formen, så fort kameran kom fram. Kiutu kanske skulle kunna bli hundmodell? Då min egen karriär som fotomodell aldrig tog fart (stort smil här ;-), kanske min hund skulle kunna få chansen?

Vi anmälde oss till en fyra dagars kurs som höll till på Flikens kursgård, mellan Avesta och Norberg. Ett kanonställe för att ha hundkurser på! Nåväl, dessa fyra dagar kom att bli fyra ”funfilled days,” som man säger på engelska. Dagarna var fyllda med roliga och spännande aktiviteter som varvades med teori. Att dessutom vara omgiven av andra hundtokiga människor från Sveriges alla hörn, gjorde kursandet bara bättre!

Första dagen hade vi Frida Binette som instruktör i Freestyle. Frida är en riktig kändis inom hundvärlden. Tillsammans med sina hundar är hon ett av Sveriges duktigaste Freestyle- och lydnadsekipage. Frida gick bl a igenom med oss hur man använder en s k targetstick. Med hjälp av den, kan man träna in många användbara trick. Med Kiutu tränade jag både vänster- och högersnurrar och gå slalom mellan mina ben. Med en stor Ridgeback var det där med slalom mellan benen inte det lättaste. Det var inte långt från att jag fastnade på honom och då hade det blivit att leka häst och ryttare en sväng!

Massor av tricks och konster

Dag nummer var två var det dags för filmtricks och konster med Pia Schakowsky. Pia lärde oss hur man med hjälp av targetsticken t ex kan lära en hund att nicka. Eller använda lite hjälpmedel för att få sin hund att visa tänderna och se ut som om den morrar. Eller få den att så småningom nysa på kommando. Eller till och med att lyfta på benet på kommando och se ut som den kissar. Av någon anledning är visst just den konsten något som ofta efterfrågas av reklambyråer.Pia visade oss även hur man börjar med att fjärrdirigera sin hund, vilket är väldigt användbart om hunden ska bli filmad eller fotograferad och matte/husse inte ska vara med i bilden. Även denna dag var full av många tips och ideér. Mellan varven då vi tränade var det roligt att se de övriga ekipagen och deras framgångar i filmtricksandet. Då kunde man se hur lilla Fia (liten blandras) hoppade över ryggen på Bam Bam (rottweiler ) som låg ner på backen. Ludde (pudel) lite längre bort höll på att lära sig gäspa på kommando.

Posering

Min egen stjärna Kiutu poserar Den tredje dagen var det Tina som stod för kursledandet. Hon instruerade oss i bl a olika grundpositioner framför en kamera. Väldigt nyttigt att kunna om hunden så småningom ska kunna göra ett bra jobb med fotografer eller möjligen ett filmteam. Förutom hur man placerade hunden, gällde det att tänka på var man själv placerar sig. Företrädesvis utom synhåll för kameran och att samtidigt få hunden att utföra det den ska på bästa sätt. Tina gav oss även många tips över hur man får en hund att tycka det är roligt att bli fotograferad.

Det passade bra, då det på eftermiddagen var dags för studiofotografering med Lucia Kangur Röed. Här skulle en del av våra purfärska kunskaper få prövas. Vilket var att få hunden att posera så att fotografen kunde ta riktigt bra bilder. Och det blev riktigt bra bilder – där en stor del av förtjänsten var den duktiga fotografens.

Min egen stjärna Kiutu poserar Tina hade samma dag delat in oss i tre olika grupper. Under tiden som studiofotograferingen pågick, jobbade vi andra med ett att sätta ihop ett litet program. Nu skulle vi få använda våra nyförvärvade kunskaper. Det var bara att slå ihop våra kloka huvuden, som vid det här laget var sprängfyllda av ideér och inspiration.Disco och Hushållsnära Tjänster

Den fjärde och sista dagen var det dags för redovisning av grupparbetena och det var otroligt roligt att se vad de olika grupperna hade hittat på. Min grupp gjorde reklam för Flikens Hundschampo. En påhittad produkt som funkade på alla sorters päls och alla storlekar av hund. Våra respektive hundar blev ”intervjuade” och fick visa vad de tyckte om schampot. Ludde tyckte schampot var så bra att han dansade på bakbenen av pur glädje. Kiutu gillade det också skarpt, ställde sig på bakbenen och gav intervjuaren en puss. Poppy (liten blandras) var däremot inte så förtjust i schampot och satte sin tass över sitt huvud, som för att undvika att vara med på bild.

Frida visar hur ducka går till. En annan grupp spelade upp ett stycke ur ”En Hunds Dagbok,” där hundarna visade hur en kväll på disco kan komma att se ut. I en discokväll ingår att göra sig fina, spela musik och till sist komma hem lite rund under fötterna. Där hade vi t ex en Tessie (sheltie) som dansade glatt, Gudrun (löwchen) som spelade piano och Ymer (västgötaspets) som öppnade en dörr och sedan kom hem från krogen och ”rullade” hem.

Den tredje gruppen hade gjort ett program med titeln ”Hushållsnära tjänster.” Där drog Fia av sockorna på folk, Bam Bam, iklädd huckle och förkläde, hämtade tvätten i en hink och till sist hjälpte Råsa (tollare) till med att hänga upp tvätten. Det är bara fantasin som sätter gränser för vilka roliga tricks och konster man kan hitta på. Vi skrattade så vi kiknade åt varandras påhitt och våra fantastiskt duktiga hundar som ställde upp på de tokigheter vi hittade på.

Fantastiskt roligt

Vare sig det blir någon karriär eller inte som reklammodell för min hund, så var det fyra fantastiskt roliga och trevliga dagar där både hund och matte lärde sig väldigt mycket. Det blev många goda skratt tillsammans med de övriga kursdeltagarna. Bäst av allt med hela kursen var att få jobba tillsammans med min underbare fyrfote vän, träffa andra likasinnade och få massivs med inspiration och ideér. Mitt huvud var fullt av uppslag och jag hade fått många kloka tips över träning med hund.

Länk

Låter det här som något för dig och din hund? Läs mer på http://www.dogmodel.se

Artikeln är skriven av Linda Calamnius
Copyright © ActiveDog.se 2008 - 2024 AU Active Innehar F-skattsedel annikaulstrup [at] hotmail.com Cookies Webbutveckling av
Canvio Webbyrå i Stockholm