Träningstips för hunden

Träna med Jeanette - och få poäng!

Din hund lever i en värld av dofter och använder en stor del av sitt liv åt att använda luktsinnet. Du kan stimulera och utveckla din hunds luktsinne, genom att ge den utmaningar, som kräver att den ska använda sin nos för uppdraget.
 
Här tänker jag inte på de promenader, då hunden avläser ”dagens hund-nyheter”, som man kan jämföra med att du själv snabbt tittar igenom dagens tidning utan att lusläsa texterna. Jag tänker på målinriktade ”luktuppdrag”, som är en utmaning för hunden. För när du engagerar dig och arbetar tillsammans med din hund i olika aktiviteter så stärks relationen mellan dig och din hund. Att hitta godis, är oftast den bästa belöningen för de flesta hundar.
 
När hunden använder sin nos och arbetar på egen hand, lär den sig att koncentrera sig och fokusera längre på ett speciellt uppdrag, dessutom får den utlopp för en naturlig instinkt och får bättre självförtroende och pluspoäng på trivselkontot. När hunden söker och löser problem använder den mycket mental energi, så du får en naturligt trött hund i andra änden av soffan.  
 

Kors och Tvärs-uppdrag

 

Det här behöver du:

Grenar, träbitar och din hunds favoritgodis. 
 
Sätt igång!
 
1. Lägg några grenar och träbitar i en liten hög.

2. Om din hund kan kommandot ”Sitt kvar” så kan du sätta den, annars går det bra att du binder den eller låter en medhjälpare hålla i den, medans du gömmer godiset. Första gången läggs godbitarna på ett enkelt sätt så att hunden inte ska behöva arbeta så mycket för att komma åt dom.

3. Ge kommandot ”Sök” när din hund kan börja övningen och ge beröm när den börjar söka. Många hundägare blir otåliga och pekar på godiset om hunden inte hittar det snabbt. Men hunden är överlägsen människan när det handlar om att använda näsan så du kan lugnt lita på din hund och låta pekfingret vara kvar i fickan.

4. När din hund hittat godiset, börjar du om på nytt. Efter hand som din hund förstått uppgiften, lägger du fler träbitar och grenar kors och tvärs, så att du bygger ett stabilt ”mini-trätorn”. Tänk på att anpassa grenarnas storlek och tyngd efter storleken på din hund. Lägg godbitarna runt om, under och mitt i högen. Nu kan du låta din hund utföra uppdraget i fred. När det inte ser ut som om det finns fler godbitar kvar, kallar du in hunden igen.                                        

5. I takt med att din hund blir bättre och säkrare på övningen så kan du öka svårhetsgraden och utveckla uppgiften. Om du bara lägger godiset på samma sätt varje gång slutar det med att det blir en halvtråkig rutin för din hund – det är dags att öka utmaningen!

Om du inte har möjlighet att ha en hög träpinnar i trädgården kan du göra övningen under en promenad i skogen. Om du tränar i skogen kan du ha hunden i en lång lina så att den har större rörelsefrihet. 

Förslag till utveckling av övningen:

 

Du kan använda tyngre och längre grenar, lägga godbitarna längre in under grenarna så att hunden måste använda mer av sin kropp för att fiska ut godbitarna. Du kan lägga godbitarna högre upp i grenhögen så att den får använda sin nos till att söka högre upp osv.

Trevligt nöje och vi ses igen hos ActiveDog!

Många Träningshälsningar från Jeanette Clausen
 
 
Träningstipset är skrivet av Jeanette Clausen för ActiveDog. Fritt översatt från danska av Annika Ulstrup.
 
Copyright © ActiveDog.se 2008 - 2023 AU Active Innehar F-skattsedel annikaulstrup [at] hotmail.com Cookies Webbutveckling av
Canvio Webbyrå i Stockholm