Cykla med hund – 5 tips
Både du och din fyrfotade vän behöver motion. Att cykla med sin hund är ett bra sätt att motionera. Men innan du ger dig ut finns ett antal saker att tänka på så att cykelturen blir säker för er båda. Vi har pratat med Cykel och Fritid för att höra vad de rekommenderar.
1. Vänta tills hunden vuxit färdigt
Det kan vara frestande att cykelträna hunden så tidigt som möjligt. Gör inte det!
När hunden växer är det viktigt att den själv kan vara med och bestämma när det är dags för en paus och hur hårt den ska anstränga sig för att inte ta skada. Och det går givetvis inte om den är kopplad till en cykel.
Räkna med att en liten hundras behöver 7 till 8 månader på sig innan det är läge att börja cykla med den. En mellanstor ras brukar behöva minst 1 år. En riktig stor hundras behöver åtminstone 18 månader på sig att växa klart.
Vissa försäkringsbolag rekommenderar att hunden ska vara minst 18 månader gammal oavsett storlek.
2. Börja med hundvagn eller hundkorg?
Vill du vänja hunden vid cykelturer kan det vara lämpligt att börja med att låta den åka med i en hunkärra, hundkorg eller hundbur.
Denna typ av cykelutrustning är också bra att ha senare som komplement till koppel. Blir hunden trött kan den få åka med resten av utflykten.
En liten hund kan lära sig att åka i cykelkorgen. Är den öppen ska hunden vara vänd mot diket ifall den trots träning får för sig att hoppa ur.
Vill du inte riskera att hunden far ur korgen kan du köpa en hundbur. Det är en slags korg som du fäster ovanför cykelkorgen.
Mellanstora och stora hundar kan istället få åka med i en hundvagn. En vanlig cykelkärra för barn eller packning kan duga bra. Se bara till att vänja hunden med kärran på hemmaplan först så att den känner sig trygg i den nya miljön.
3. Inskolning – börja lugnt
När det är dags att börja cykla med hunden är det viktigt att börja försiktigt så att den blir inskolad.
Tänk på att din hund bör ha en bra allmänlydnad innan du försöker få den att lära sig att springa bredvid en cykel.
Det kan vara en god idé att börja med att låta hunden gå bredvid cykeln. Den ska alltid vara på cykelns högra sida så att den inte springer ut mot trafiken.
Skaffa gärna ett kommando för hunden när det är dags att gå eller springa till höger om cykeln. ”Pedal” kan vara ett lämpligt ord då det inte används så ofta i vardagligt tal och är lätt för hunden att känna igen. ”Rulla” förekommer också rätt så ofta.
Nästa steg kan vara att rulla sakta genom att du står på pedalen. Så småningom har hunden vant sig och du kan börja cykla försiktigt.
4. Använd rätt utrustning – en springer
Det bästa och säkraste sättet att cykla med hund är genom att använda en så kallad ”springer” som du kopplar till cykeln. Det är en slags hållare som gör det säkrare för både dig och din hund. Till exempel så utlöser en säkring om hunden råkar hamna på fel sida av en stolpe.
Med hjälp av en fjäder blir det en mjukare rörelse och du håller lätt balansen även om hunden gör ett oväntat ryck. En annan fördel är att du kan fokusera på cyklandet med bägge händerna på styret.
Hunden bär sele när ni använder springer och känner ett motstånd om den saktar in eller drar åt fel håll.
Tips – det kan vara bra att ha med sig en vattenflaska så att hunden får i sig vätska när ni gör en paus.
5. Välj rätt plats och tempo
Syftet med att ta med hunden på cykelturen är att en ska få motionera, men du får inte köra så hårt att din hund slits och får skador.
Ju hårdare underlaget är desto större påfrestning blir det på hundens leder. Kan du bara cykla på asfalt där du bor får det lov att bli kortare turer. Asfalten sliter också på trampdynorna. Ta hand om din hund och smörj in trampdynorna regelbundet.
Hunden mår bra av att värma upp innan cykelturen. Börja med att promenera en stund eller leka med hunden så är den mer redo att springa vid cykeln sedan.
Tänk på att den ska trava, inte galoppera för att minska risken att den skadar sig. Du märker när hunden går över från trav till galopp och den gränsen ska du alltså inte passera.
Kom också ihåg att rasta hunden innan cykelturen så att den inte har behov att stanna medan ni motionerar tillsammans!
Trevlig cykeltur!