Vallning, livräddning och drag

Det finns många sätt att aktivera sin hund och samtidigt utföra en viktig arbetsuppgift. Exempel på sådana sysslor är vallning av boskap, livräddning och drag. Våra hundar kan användas till det mesta, endast vår fantasi och trytande tålamod hindrar oss. Tänk i så många årtusenden som hundar på olika sätt har hjälpt oss människor med diverse sysslor. Och som vanligt tog vi människor saken i egna händer och avlade fram olika raser som skulle kunna hjälpa oss på bästa sätt, till exempel livräddning, vallning och drag. Nedan kan du läsa om hur olika raser som är specialister på att utföra sysslorna vallning, livräddning och drag.

Vallning

Vallning Visst ser det härligt ut att se en bordercollie (det är ofta denna ras som vallar) valla ett gäng boskap från en sida av hagen till en annan. Den är helt koncentrerad på sin uppgift varför arbetet ofta ser lätt ut men man ska veta att trots att vallning ligger i bordercolliens natur ligger det mycket arbete bakom. Vallning är en hundsport som ger hunden (och föraren) stimulans både fysiskt och psykiskt stimulans. Utövarna finns inom vissa yrkeskategorier (som till exempel lantbrukare) men det finns även många som sysslar med vallning enbart för sitt höga nöjes skull. Det finns hundraser som har bättre förutsättningar än andra för att bli riktigt bra vallare, dessa finns förstås inom vallhundsgruppen och förutom redan nämnda bordercollien är kelpie och australian cattle dog. Oftast används dessa raser till att valla får men allt oftare ser man hundar som numera även vallar kor. Och en riktigt bra vallhund ska förstås till och med kunna valla ett gäng ankor. Men eftersom folk i allmänhet inte har tillgång till en skock boskap kan det vara svårt att spontanträna denna gren. Men för den som vill prova på håller bland annat svenska vallhundsklubben kurser i ämnet. Läs mer på Svenska Vallhundklubbens hemsida.

Livräddning

Tänk att ha en hund som kan rädda livet både på sin ägare och andra som är ute på djupt vatten. Jodå, det går utmärkt att lära sin hund livräddning. Denna form av vattensport utövas i första hand av stora starka hundraser såsom newfoundland, leonberger och landseer som även tävlar i denna gren. Men det går bra att träna vilken ras som helst till livräddning med hjälp av redskap som linor och livräddningskrans. En del raser gillar förstås vatten mer än andra och är då lättare att träna. Men om man inte vill syssla med en så avancerad gren som livräddning finns det förstås många andra saker att hitta på i vattnet tillsammans med sin hund. Man kan förstås simma, springa längs vattenbrynet eller låta sin hund hämta saker som du kastar ut i vattnet, så kallad vattenapportering. Vill du veta mer om livräddning och vattenprov så läs mer på Svenska Newfoundlandhundklubbens hemsida.

Drag

Draghund En hundsport som från början var något helt annat än just en hundsport är drag eller varianten hundspann. Vem minns inte de hundar som sprang genom en stor del av Alaska för att hämta serum och på så sätt rädda många människoliv. Staden Nome hade drabbats av ett difteriutbrott, inget serum fanns tillgängligt och staden låg insnöad. Ledarhunden Balto fick hjältestatus för sin insats och står numera staty i Central Park i New York. Och än idag arrangeras årligen en slädhundstävling till minne av dessa bragdhundar. Även om man inte har sådana vidklyftiga planer är drag ett utmärkt sätt att aktivera sin hund på. Och denna hundsportgren är dessutom mycket rolig. Fart och fläkt är nyckelorden! Till att dra kärror används oftast stora gårdshundar men till hundspann är det i första hand alaskan malamute och siberian huskys, eller icke rasrena hundar med inblandning av någon av dessa, som används. Vågar man sig inte på att träna sina hundar i denna gren eller saknar utrustning (det är ju långt ifrån alla som har en släde ståendes i förrådet) går det utmärkt att prova på att åka eller varför inte köra hundspann på många olika platser i vårt avlånga land. Draghund
Draghund
Draghund
Copyright © ActiveDog.se 2008 - 2024 AU Active Innehar F-skattsedel annikaulstrup [at] hotmail.com Cookies Webbutveckling av
Canvio Webbyrå i Stockholm